PARACLISUL MAICII DOMNULUI


(Acest paraclis se poate citi de catre orice credincios, ori de cate ori simte nevoia de rugaciune catre Maica Domnului).

Imparate ceresc..., Sfinte Dumnezeule..., Preasfanta Treime..., Tatal nostru..., Ca a Ta este imparatia..., Doamne miluieste (de 12 ori). Slava... Si acum..., (Se gasesc aici )Veniti sa ne inchinam (de 3 ori), Psalmul 142: Doamne, auzi rugaciunea mea..., Dumnezeu este Domnul... (de 3 ori).

Apoi troparele acestea

Catre Nascatoarea de Dumnezeu acum cu osardie alerg eu, pacatosul si smeritul, si cad cu pocainta, strigand din adancul sufletului: Stapana, ajuta-ma, milostivindu-te spre mine; grabeste-te ca pier sub multimea pacatelor; nu intoarce pe robul desert, ca pe tine singura nadejde te-am castigat (de doua ori).

Slava... Si acum...

Nu voi tacea, Nascatoare de Dumnezeu, pururea a spune puterile tale eu, nevrednicul, ca de nu ai fi stat tu inainte, rugandu-te, cine m-ar fi izbavit pe mine din atatea nevoi? Sau cine m-ar fi pazit pana acum slobod? Nu ma voi departa de la tine, Stapana, ca tu izbavesti pe robii tai pururea din toate nevoile.

Apoi Psalmul 50: Miluieste-ma Dumnezeule...

Canonul Nascatoarei de Dumnezeu

Cantarea 1-a

Irmosul

Apa trecand-o ca pe uscat si din rautatea egiptenilor scapand, israelianul striga: Izbavitorului si Dumnezeului nostru sa-I cantam.

Stih: Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu miluieste-ne pe noi.

De multe ispite fiind cuprins, catre tine alerg, cautand mantuire; o, Maica a Cuvantului si Fecioara, de rele si de nevoi mantuieste-ma.

Asupririle chinurilor ma tulbura si de multe scarbe se umple sufletul meu; alina-le, Fecioara, cu linistea Fiului si Dumnezeului tau, aceea ce esti cu totul fara de prihana.

Slava...

Pe tine, aceea ce ai nascut pe Mantuitorul si Dumnezeu, te rog, Fecioara, izbaveste-ma din nevoi, ca la tine scapand acum, imi tind si sufletui si gandul meu.

Si acum...

Fiind bolnav cu trupul si cu sufletul, cercetarii celei dumnezeiesti si purtarii tale de grija invredniceste-ma tu, Maica lui Dumnezeu, ca aceea ce esti buna si Nascatoarea Celui Bun.

Cantarea a 3-a

Irmosul:

Doamne, Cel ce ai facut cele de deasupra crugului ceresc si ai zidit Biserica, Tu pe mine ma intareste intru dragostea Ta, ca Tu esti marginea doririlor si credinciosilor intarire, Unule, lubitorule de oameni.

Folositoare si acoperamant vietii mele te pun pe tine, Nascatoare de Dumnezeu Fecioara; tu ma indrepteaza la adapostirea ta, aceea ce esti pricina bunatatilor si credinciosilor intarire, una intru tot laudata.

Te rog, Fecioara, risipeste-mi tulburarea sufletului si viforul scarbelor mele, ca tu, Mireasa Dumnezeiasca, pe Hristos, incepatorul linistei, ai nascut, aceea ce esti de Dumnezeu fericita.

Slava...

Aceea ce ai nascut pe Facatorul de bine, Care este pricina bunatatilor, bogatia facerii de bine izvoraste-o tuturor, Maica Preacurata, ca toate le poti, ca ceea ce ai nascut pe Hristos, Cel puternic intru tarie, una Preacurata.

Si acum...

Fiind cuprins de neputinte cumplite si de chinurile bolilor, tu, Fecioara, ajuta-mi; cer ajutorul tau, Fecioara, ca pe tine te stiu comoara de tamaduiri neimputinata si necheltuita, aceea ce esti cu totul fara de prihana.

Izbaveste din nevoi pe robul tau, Nascatoare de Dumnezeu Fecioara, ca toti, dupa Dumnezeu, la tine scapam, ca si catre un zid nestricat si folositor.

Cauta cu milostivire cu totul laudata, Nascatoare de Dumnezeu, spre necazul cel cumplit al trupului meu si vindeca durerea si frica sufletului meu.

Aceea ce esti rugatoare calda si zid nebiruit, izvor de mila si lumii scapare, cu dinadinsul strig catre tine, Nascatoare de Dumnezeu, Stapana: Vino degrab, Maica Preacurata, si ma izbaveste din nevoi, aceea ce esti singura grabnic folositoare.

Cantarea a 4-a:

Irmosul:

Am auzit, Doamne, taina randuielii Tale, am inteles lucrurile Tale si am preaslavit Dumnezeirea Ta.

Tulburarea patimilor mele si viforul greselilor mele alina-le aceea ce ai nascut pe Domnul indreptatorul, Dumnezeiasca Mireasa.

Chemand eu adancul milostivirii tale, da-mi-l mie, Maica lui Dumnezeu, aceea ce ai nascut pe Cel milostiv si pe Mantuitorul tuturor celor ce te lauda pe tine.

Slava...

Indulcindu-ma, Maica Preacurata, cu darurile tale, tie cantare de multumire cant, stiindu-te pe tine Maica lui Dumnezeu.

Si acum...

Nadejde si puternica intarire si zid de scapare nemiscat castigand de la tine, Maica Domnului, aceea ce esti intru tot laudata, de tot necazul ma izbavesc.

Cantarea a 5-a:

Irmosul:

Lumineaza-ma pe mine, Doamne, cu poruncile Tale si cu bratul Tau cel inalt. Pacea Ta da-mi-o mie, Iubitorule de oameni.

Umple, Maica Preacurata, de veselie via_a mea, daruindu-mi bucuria ta cea nestricata, aceea ce ai nascut pricina veseliei.

Izbaveste-ma din nevoi, Nascatoare de Dumnezeu, Fecioara Preacurata, aceea ce ai nascut izbavirea cea vesnica si pacea care covarseste toata mintea.

Slava...

Risipeste negura greselilor mele, Dumnezeiasca Mireasa, cu stralucirea luminii tale, aceea ce ai nascut Lumina cea dumnezeiasca si vesnica.

Si acum...

Tamaduieste, Maica Preacurata, cumplita neputinta a sufletului si a trupului meu, invrednicindu-ma cercetarii tale, si sanatate cu rugaciunile tale daruieste-mi.

Cantarea a 6-a:

Irmosul:

Rugaciunea mea voi varsa catre Domnul si Lui ii voi spune durerile mele, ca s-a umplut sufletul meu de rautati si viata mea s-a apropiat de iad, si ca lona ma rog: "Dumnezeule, din stricaciune scoate-ma!"

Cum a mantuit de moarte si de putreziciune firea mea, care era tinuta de moarte si de putreziciune, pe Sine Insusi dandu-se spre moarte, Fecioara Preacurata, roaga-te Fiului tau si Dumnezeului nostru, sa ma izbaveasca si de rautatile vrajmasului.

Pe tine te stiu folositoare si pazitoare prea tare vietii mele, Fecioara, tu care risipesti tulburarea napastelor si izgonesti asupririle diavolilor; de aceea ma rog tie totdeauna: Izbaveste-ma, Maica Preacurata, de stricaciunea chinurilor mele.

Slava...

Pe tine, Preasfanta Maica si Fecioara, te-am dobandit ca un zid de scapare si sufletului meu mantuire desavarsita si desfatare intru dureri; de lumina ta pururea ma bucur, Stapana; izbaveste-ma din nevoi si din chinuri, Maica Preacurata.

Si acum...

Acum zac in patul durerilor si nu este tamaduire trupului si sufletului meu; ma rog tie, celei bune, care ai nascut pe Dumnezeu, Mantuitorul lumii si Tamaduitorul bolilor, ridica-ma, Maica Preacurata, din stricaciunea chinurilor si a durerilor mele.

Izbaveste din nevoi pe robul tau, Nascatoare de Dumnezeu Fecioara, ca toti, dupa Dumnezeu, la tine scapam, ca si catre un zid nestricat si folositor.

Cauta cu milostivire cu totul laudata, Nascatoare de Dumnezeu, spre necazul cel cumplit al trupului meu si vindeca durerea si frica sufletului meu.

Aceea ce esti pazitoarea crestinilor nebiruita si rugatoare neincetata catre Facatorul, nu trece, Maica Preacurata, glasurile mele, cele de rugaciune, ci te sarguieste ca o buna spre ajutoml meu, care cu credinta ma rog tie: Grabeste-te spre rugaciune si te nevoieste spre imblanzire catre Fiul tau si Dumnezeul nostru, aparand pururea pe mine cel ce te cinstesc pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, Fecioara.

Pomeni-voi numele Tau in tot neamul si neamul.

Stih: Asculta, fiica, si vezi si pleaca urechea ta si uita poporul tau si casa parintelui tau.

EVANGHELIA

Din Sfanta Evanghelie de la Luca, citire:
(I,39-49, 56)

In zilele acelea, sculandu-se, Maria s-a dus in graba la munte intr-un oras al lui Iuda si a intrat in casa lui Zaharia si s-a inchinat Elisabetei. lar cand a auzit Elisabeta inchinarea Mariei, a saltat pruncul in pantecele ei; si Elisabeta s-a umplut de Duhul Sfant si a strigat cu glas mare si a zis: "Binecuvantata esti tu intre femei si binecuvantat este Rodul pantecelui tau! Si de unde cinstea aceasta pentru mine, ca sa vina la mine Maica Domnului meu? Caci iata, cum a ajuns glasul inchnarii tale in urechile mele, a saltat pruncul de bucurie in pantecele meu. Si fericita este aceea care a crezut ca vor fi implinite intocmai cele spuse ei de la Domnul". Atunci a zis Maria: "Mareste suflete al meu pe Domnul si se bucura duhul meu de Dumnezeu, Mantuitorul meu, pentru ca a cautat spre smerenia roabei Sale. lata, de acum ma vor ferici toate neamurile, pentru ca mi-a facut mie marire Cel Puternic, si sfant este numele Lui." Si a ramas Maria impreuna cu Elisabeta ca la trei luni. Apoi s-a inapoiat la casa sa.

Slava...

Parinte, Cuvantule si Duhule, Treime Sfanta, curateste multimea greselilor mele.

Si acum...

Pentru rugaciunile Nascatoarei de Dumnezeu, Milostive, Doamne Iisuse Hristoase, curateste multimea greselilor mele.

Stih: Miluieste-ma, Dumnezeule, dupa mare mila Ta si dupa multimea indurarilor Tale sterge faradelegea mea.

Ajutorului omenesc nu ma incredinta, Preasfanta Stapana, ci primeste rugaciunea robului tau, ca nenorocirile ma cuprind si nu mai pot rabda sagetarile diavolilor; acoperamant nu mi-am agonisit nicaieri, unde sa scap eu, pacatosul, pururea fiind biruit; mangaiere nu am afara de tine, Stapana lumii. Nadejdea si folositoarea credinciosilor, nu trece rugaciunile mele, ci le fa de folos.

Nimeni din cei care alearga la tine, nu iese rusinat, Nascatoare de Dumnezeu Fecioara, ci cerand dar bun, fiecare primeste daruirea catre cererea cea de folos.

Prefacerea celor intristati si izbavirea celor neputinciosi fiind, izbaveste-ma pe mine, robul tau, Nascatoare de Dumnezeu Fecioara, tu care esti pacea celor din razboaie, linistea celor inviforati, singura folositoare a credinciosilor.

Cantarea a 7-a:

Irmosul:

Tinerii cei ce au mers candva din ludeea in Babilon, cu credinta Treimii vapaia cuptorului au calcat-o, cantand: "Dumnezeul parintilor nostri bine esti cuvantat!"

Cand ai vrut sa randuiesti mantuirea noastra, Mantuitorule, Te-ai salasluit in pantecele Fecioarei, pe care ai aratat-o folositoare lumii. Bine esti cuvantat Dumnezeul parintilor nostri!

Maica Preacurata, roaga-L pe Domnul milei, pe Care L-ai nascut, sa ma izbaveasca de pacate si de intinaciune sufleteasca pe mine, cel ce cant cu credinta: Bine esti cuvantat Dumnezeul parintilor nostri!

Slava...

Comoara de mantuire si izvor de curatie, turn de tarie si usa de pocainta fiind, pe aceea care Te-a nascut pe Tine, Doamne, Iisuse Hristoase, ai aratat-o celor ce canta: Bine esti cuvantat Dumnezeul parintilor nostri!

Si acum... De neputintele trupesti si de pacatele sufletesti pe cei ce vin cu dragoste catre Sfant acoperamantul tau cel dumnezeiesc, invredniceste-i sa fie tamaduiti, Nascatoare de Dumnezeu Fecioara, care ai nascut noua pe Mantuitorul Hristos.

Cantarea a 8-a:

Nu trece cu vederea pe cei ce au trebuinta de ajutor de la tine, Maica Preacurata, Sfanta Fecioara, si nici pe cei care te canta si te preainalta intru toti vecii.

Tamaduieste, Maica lui Dumnezeu, neputintele si durerile sufletului si ale trupului meu, Sfanta Fecioara, ca sa te slavesc pe tine, Preacurata, in veci.

Binecuvantam pe Tatal, pe Fiul si pe Sfantul Duh, Domnul.

Bogatie de tamaduiri versi, Sfanta Fecioara, celor ce te lauda cu credinta si preainalta Nasterea ta, cea de negrait.

Si acum...

Tu izgonesti asuprirea si navalirea patimilor, Sfanta Fecioara; pentru aceea te laudam intru toti vecii.

Irmosul:

Sa laudam, bine sa cuvantam si sa ne inchinam Domnului, cantandu-L si preainaltandu-L pe Dansul intru toti vecii.

Pe Imparatul Ceresc, pe Care il lauda Ostile Ingeresti, laudati-L si-L preainaltati intru toti vecii.

Cantarea a 9-a:

Irmosul:

Cu adevarat, Nascatoare de Dumnezeu, te marturisim pe tine Fecioara Preacurata, noi cei izbaviti prin tine, slavindu-te impreuna cu cetele fara de trup.

Sa nu intorci fata ta, Maica lui Dumnezeu, de la izvorul lacrimilor mele, Sfanta Fecioara, care ai nascut pe Hristos, Cel ce a sters toata lacrima de pe fata tuturor.

Umple de bucurie inima mea, Sfanta Fecioara, aceea ce ai primit implinirea bucuriei si ai pierdut grija pacatului.

Slava...

Cu stralucirea luminii tale, Sfanta Fecioara, Nascatoare de Dumnezeu, lumineaza negura nestiintei si a neputintei mele si o izgoneste de la mine, cel ce cu credinta te marturisesc pe tine Nascatoare de Dumnezeu.

Si acum...

Pe mine, care zac de boala in locul cel de rautate, tamaduieste-ma, Sfanta Fecioara, si ma intoarce dintru nesanatate intriu sanatate.

Catavasia:

O, prealuminate nor, Maica lui Dumnezeu, pe cei ce se lupta cu mine, surpa-i cu dreapta ta cea stapanitoare si atotputernica, iar celor ce sunt in nenorociri si dureri le ajuta, pe cei asupriti ii mantuieste si ii dezleaga de pacate pe cei ce se roaga tie, ca toate le poti cate le voiesti.

Apoi:

Cuvine-se cu adevarat sa te fericim, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si preanevinovata si Maica Dumnezeului nostru. aceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita, fara de asemanare, decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu Cuvantul L-ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim.

Apoi stihirile acestea:

Pentru toti care scapa cu credinta sub Sfant acoperamantul tau cel puternic, tu te rogi, aceea ce esti buna; ca noi, pacatosii, nu avem alta izbavire catre Dumnezeu, in nevoi si in necazuri pururea fiind incarcati cu multe pacate, decat pe tine, Maica Dumnezeului celui de Sus. Pentru aceea, eu, robul tau, cad inaintea ta, sa ma izbavesti, Maica Preacurata, din toate nevoile.

Stih: Pomeni-voi numele tau in tot neamul si neamul.

Tuturor scarbitilor bucurie si asupritilor folositoare si flamanzilor datatoare de hrana, strainilor mangaiere, celor invaluiti adapostire, bolnavilor cercetare, celor neputinciosi acoperamant si sprijinire, toiag batranetilor tu esti, Preacurata, Maica Dumnezeului celui de sus; pentru aceea tie ma rog; grabeste si miluieste-ma pe mine, robul tau.

Stih: asculta, fiica, si vezi si pleaca urechea ta si uita poporul tau si casa parintelui tau.

Bucura-te, Fecioara Preacurata; bucura-te, cinstitul sceptru al Impara- tului Hristos; bucura-te, aceea ce ai crescut strugurele cel de taina; bucura-te, usa cerului si rugul cel nears; bucura-te, lumina a toata lumea; bucura-te, bucuria tuturor; bucura-te, mantuirea credinciosilor; bucura-te, aparatoarea si scaparea tuturor crestinilor, Stapana.

Slava... si acum...

Bucura-te, lauda a toata lumea; bucura-te, casa Domnului; bucurate, munte umbrit; bucura-te scapare; bucura-te, ceea ce esti sfesnic de aur; bucura-te, Preacurata, care esti slava crestinilor: bucura-te, Marie, Maica lui Hristos Dumnezeu; bucura-te, rai; bucura-te, masa cea dumnezeiasca; bucura-te, Biserica; bucura-te, nastrapa de aur; bucurate, bucuria tuturor.

Pe aceea ce este mai inalta decat cerurile si mai curata decat stralucirile soarelui, care ne-a izbavit pe noi din blestem, pe Stapana lumii, Maica lui Dumnezeu, cu cantari sa o cinstim.

Pentru pacatele mele cele multe mi se bolnaveste trupul si slabeste sufletul meu; la tine scap, Maica Preacurata, aceea ce esti plina de daruri; Sfanta Fecioara, Nascatoare de Dumnezeu, nadejdea tuturor celor fara de nadejde, tu mie imi ajuta.

Stapana si Maica izbavitorului, primeste rugaciunea nevrednicului robului tau, ca sa fii mie folositoare catre Cel ce S-a nascut din tine, O, stapana lumii, fii mie mijlocitoare la Hristos.

Cant acum cu osardie cantare de bucurie tie, celei intru tot laudata, Nascatoare de Dumnezeu Fecioara. Cu Inaintemergatorul si cu toti Sfintii roaga-L, Nascatoare de Dumnezeu, pe Fiul tau, sa ne mantuiasca si pe noi.

Toate Ostile Ingeresti, Inaintemergatorul Domnului, cei doisprezece apostoli si toti Sfintii impreuna cu Nascatoarea de Dumnezeu faceti rugaciuni ca sa ne mantuiasca Domnul si pe noi.

Milostiva fii mie, smeritului, Maica lui Dumnezeu, ca afara de tine alta scapare nu stiu, eu care sunt plin de tot felul de pacate. Miluieste-ma, Maicuta lui Dumnezeu, tu care esti nadejdea crestinilor.

Apoi: Sfinte Dumnezeule..., Preasfanta Treime..., Tatal nostru..., Ca a Ta este imparatia... Si troparele: Miluieste-ne pe noi, Doamne..., Slava... Doamne, miluieste-ne pe noi..., Si acum... Usa milostivirii...


Slava Tatalui si Fiului si Sfântului Duh,
Si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
Pentru rugaciunile Sfitilor Parintilor nostri, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, mântueste-ne pre noi! Amin.
Despre noi
Imagini/Icoane
Paterich
Predici
Sfaturi
Rugaciuni/Acatiste
Program liturgic
Pastorale
Ajutor pentru Biserică
Poșta electronică
Link-uri ortodoxe
F O R U M / G R O U P
Calendar ortodox
Motoare de căutare
Sf. Vasile - blog
Avizier parohial