Encoding= Central European
Text size = medium Adormirea Maicii Domnului
Cuvânt de învatatura la praznicul "Adormirii Maicii Domnului"


Sfânta zi de astazi, în care praznuim Adormirea Maicii Domnului, este perceputa de tot neamul românesc crestin ca ziua mamei - Mama lui Dumnezeu. În aceasta zi, multi crestini îsi fac loc în gândurile lor pentru Maica Luminii, iar cei cu râvna si dragoste crestineasca îsi îndreapta pasii spre Biserica spre a o cinsti cum se cuvine pe Maica lui Dumnezeu.

Viata ei a fost fara de pacat si adormirea ei a fost întru Domnul, pentru ca trupul ei s-a înaltat la cer împreuna cu sufletul, la slava lui Dumnezeu si a Fiului sau. De atunci si pâna astazi, ea ne vegheaza zi de zi, gata oricând sa nu ne refuze rugaciunile si sa nu ne paraseasca în necazuri si primejdii, daca o chemam în ajutor. De aceea, în aceasta zi de 15 august, gândindu-ne cu evlavie la Maica Domnului, o putem vedea ca pe salvatoarea noastra.

Voia lui Dumnezeu a fost ca Fiul Sau sa aiba o Mama, care acum e a noastra, a tuturor crestinilor. Maica Domnului ridica apelativul de "mama" la gradul de sfintenie. Nimic mai curat, mai dulce, mai sfânt ca numele de mama. O mama buna este un înger vazut pe care Dumnezeu l-a pus lânga noi ca sa ne sprijine în suferinte. Acolo unde este mama, e si familia. Mama aduce dragoste si caldura, lacrimi si jertfa, iar tatal aduce puterea.

Cine îmblânzeste totul în fiecare familie? Mama. Cine dar poate cu siguranta sa îmblânzeasca mânia lui Dumnezeu decât Mama Suprema-Maria? Se cuvine dar, sa avem deplina piosenie fata de Maica Domnului. De acolo, de sus, ea stie sa încalzeasca inimile noastre cu flacara arzânda sau pâlpâinda a credintei, si, de gresim sau nu, ea stie sa ne pasuiasca mereu cu întelegere si dragoste materna, necontenind a se ruga pentru izbavirea noastra din nevoi si ispite ce nu le putem duce.

Prin aceasta este Maica cerului si a pamântului, pentru ca pe de o parte ne acopera cu lumina puternica a ochiului cerului pe care, pacatosi fiind, n-am putea-o privi, iar pe de alta parte ne ajuta sa ne ridicam din tina pacatului. De câte ori nu ne scapa Sfânta Fecioara Maria din grele încercari fara ca noi sa ne dam seama, fara ca noi sa recunoastem ori sa-i multumim pentru ajutorul dat?! N-au fost îndeajuns lacrimile pe care le-a varsat când si-a vazut Fiul mort pe cruce, si astazi alte lacrimi mult mai amare o sfâsie.

Cum ar putea Maica Luminii sa se bucure, atunci când o parte din femei, mame de altfel, despart pe tata de copii, despart pe acestia de împaratia lui Dumnezeu, lasându-i sa umble în întuneric?! Daca Maica Sfânta sufera si plânge pentru o întreaga lume, oare voi, mame ori sotii, n-ati putea rabda în tacere pentru familia voastra? Ati împarti atunci din lacrimile Sfintei Marii si, vazându-va dragostea si sacrificiul, Dumnezeu S-ar milostivi si v-ar preschimba lacrimile în fericirea pe care, poate, nici n-ati visat-o. Dar, în lumea aceasta, când unele femei se cred mult mai presus decât barbatii lor, e greu chiar si pentru Maica Domnului sa le învete sa mai verse o lacrima, de aceea, plânge ea pentru toti. Oare nu plânge cu mult mai multa durere, atunci când alte femei îsi omoara pruncii nevinovati, în multe chipuri, pentru a trai mult mai bine?!

Pentru lacrimile si durerea Sfintei Marii, Maica a noastra, a tuturor, va rog pe dumneavoastra, femei, mame, sa va întelegeti cu raspundere rolul pe care vi l-a încredintat Dumnezeu. Fiti mame si femei crestine si veti avea bucurie vesnica! Priviti la televizor si vedeti ce este femeia necrestina! Priviti si-n biserica si vedeti femeia crestina! Oare ce este mai bine placut lui Dumnezeu: luxul, egoismul, desfrâul femeii necrestine ori modestia, sacrificiul si ascultarea femeii crestine?! Meditati singure!

Sa va ajute Dumnezeu în întreaga menire ce v-a fost încredintata, iar cele ce purtati numele de Maria si derivatele lui, sa traiti întru multi ani!
Pr. Prof. Panait Marcel
Despre noi
Imagini/Icoane
Paterich
Predici
Sfaturi
Rugaciuni/Acatiste
Program liturgic
Pastorale
Ajutor pentru Biserică
Poșta electronică
Link-uri ortodoxe
F O R U M / G R O U P
Calendar ortodox
Motoare de căutare
Sf. Vasile - blog
Avizier parohial