RUGACIUNI DE PESTE ZI

RUGACIUNILE INCEPATOARE

In numele Tatalui si al Fului si al Sfantului Duh. Amin.
Slava Tie, Dumnezeul nostru, slava Tie!
Imparate ceresc, Mangaietorule, Duhul adevarului, Care pretutindenea esti si toate le implinesti, Vistierul bunatatilor si datatorule de viata, vino si Te saIajieste intru noi si ne curateste pe noi de toata intinaciunea si mantuieste, Bunule, sufletele noastre.
Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fara de moarte, miluieste-ne pe noi (de 3 ori).
Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

Preasfanta Treime, miluieste-ne pe noi; Doamne, curateste pacatele noastre. Stapane, iarta faradelegile noastre. Sfinte, cerceteaza si vindeca neputintele noastre, pentru numele Tau.
Doamne miluieste (de 3 ori).
Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

Tatal nostru, Care esti in ceruri, sfinteasca-se numele Tau, vie imparatiaTa, faca-se voia Ta precum in cer asa si pe pamant. Painea noastra cea de toate zilele da-ne-o noua astazi. Si ne iarta noua greselile noastre, precum si noi iertam gresitilor nostri. Si nu ne duce pe noi in ispita, ci ne izbaveste de cel rau. Amin!

DE PESTE ZI

RUGACIUNI DE DIMINEATA
Sculandu-ne din somn, cadem catre Tine, Bunule, si cantare ingereasca strigam Tie, Puternice: Sfant, Sfant, Sfant esti, Dumnezeule; pentru rugaciunile ingerilor Tai, miluieste-ne pe noi.
Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh.
Din pat si din somn m-ai ridicat, Doamne, mintea mea o lumineaza, inima si buzele mele le deschid, ca sa Te laud pe Tine, Sfanta Treime; Sfant, Sfant, Sfant esti, Dumnezeule; pentru Nascatoarea de Dumnezeu, miluieste-ne pe noi.
Si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
Fara de veste Judecdtorul va veni si faptele fiecaruia se vor descoperi. Ci cu frica strigam in miezul noptii: Sfant, Sfant, Sfant esti, Dumnezeule; pentru Nascatoarea de Dumnezeu, miluieste-ne pe noi.
Doamne miluiege (de 12 ori).
Din somn sculandu-ma, multumescu-Ti Tie, Prea Sfanta Treime, ca pentru multa bunatatea Ta si pentru indelunga rabdarea Ta, nu Te-ai maniat pe mine, lenesul si pacatosul, nici nu m-ai pierdut pentru faradelegile mele, ci ai facut iubire de oameni dupa obicei; si intru deznadajduire zacand eu, m-ai ridicat, ca sa manec si sa slavesc puterea Ta. Deci, lumineaza-mi ochii gandului, deschide-mi gura ca sa invat cuvintele Tale, sa inteleg poruncile Tale, sa fac voia Ta, sa-Ti cant intru marturisirea inimii si sa laud preasfant numele Tau: al Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin!

RUGACIUM LA VREMEA MESEI
La amiaza, inainte de a te aseza la masa, fa-ti semnul sfintei cruci fi spune:
Tatal nostru ...
Dupa masa de la amiaza, rosteste-ti rugaciunea:

Multumim Tie, Hristoase, Dumnezeul nostru, ca ne-ai saturat pe noi de bunatatile Tale cele pamantesti. Nu ne lipsi pe noi nici de cereasca Ta imparatie, ci, precum in mijlocul ucenicilor Tai ai venit, Mantuitorule, pace dandu-le lor, asa vino si la noi si ne mantuieste.
In numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh. Amin.

Seara inainte de a te aseza la masa
Manca-vor saracii si se vor satura si vor lauda pe Domnul iar cei ce-l cauta pe Dansul vii vor fi inimile lor in veacul veacului.
In numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh. Amin.

Dupa masa de seara, rosteste rugaciunea:
Veselitu-ne-ai pe noi, Doamne intru fapturile Tale. Dat-ai veselie in inima mea din rodul graului, al vinului si al untului de lemn, ce s-au inmultit. Cu pace ma voi culca si voi dormi, ca Tu, Doamne, indeosebi, intru nadejde m-ai asezat. In numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh. Amin.

RUGAGUNE DE SEARA
Dumnezeule cel vesnic si imparate a toata faptura, Cel ce m-ai invrednicit a ajunge in acest ceas, iarta-mi pacatele ce am facut in aceasta zi, cu lucrul, cu cuvantul si cu gandul si curateste, Doamne, smeritul meu suflet de toata intinaciunea trupulul si a
sufletului. Si-mi da, Doamne, in aceasta noapte, a trece somnul in pace, ca sculandu-ma din ticaIosul men asternut bine sa plac preasfantului Tau nume in toate zilele vietii mele si sa biruiesc pe vrajmasii cei ce se lupta cu mine, pe cei trupesti, si pe cei fara de trup. Si ma izbaveste, Doamne, de gandurile cele desarte, care ma intineaza si de poftele cele rele. Ca a Ta este imparatia, puterea si slava, a Tatalui si a Fiului si a Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin!
Doamne, Dumnezeul nostru, orice am gresit in aceasta zi cu cuvantul, cu lucrul si cu gandul, ca un bun si iubitor de oameni, iarta-mi. Somn cu pace daruieste-mi. Pe ingerul Tau cel aparator trimite sa ma acopere si sa ma pazeasca de tot raul. Ca Tu esti pazitorul sufletelor si al trupurilor noastre si Tie slava inaltam, Tatalui si Fului si Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin!

RUGACIUNE CAND INTRI IN BISERICA
Cand intri in sfanta biserica si alungand toate grijile desarte, cu mare evIavie rosteste aceasta rugdciune:

Veselitu-m-am de cei ce mi-au zis: in casa Domnului voi merge. lar eu intru multimea indurarilor Tale, Doamne, voi intra in casa Ta; inchina-ma-voi in biserica Ta cea sfanta Doamne, povatuieste-ma cu dreptatea Ta, pentru vrajmasii mei indrepteaza inaintea Ta calea mea, ca fara alunecare sa preaslavesc o Dumnezeire: peTataI si pe Fiul si pe Sfantul Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin!

RUGACIUNEA LA ICOANA MANTUITORULUI
Preacuratului Tau chip ne inchinarn, Bunule, cerand iertare gresealelor noastre, Hristoase Dumnezeule, ca de, buna voie ai primit a Te sui cu trupul pe cruce ca sa scapi din robia vrajmasului pe cei ce i-ai zidit. Pentru aceasta, cu multumita strigam Tie: toate le-ai umplut de bucurie, Mantuitorul nostru, care ai venit sa mantuiesti lumea. Amin!

RUGAGUNEA LA ICOANA MAICII DOMNULUI
Nascatoare de Dumnezeu, ceea ce esti izvorul milei, invredniceste-ne si pe noi milostivirii tale. Cauta spre robul tau cel pacatos. Arata-ti puterea ta, ca totdeauna. Caci nadajduind intru tine iti strigam, cum oarecand ti-a strigat Gavriil, mai marele voievod al celor fara de trup: Fecioara bucura-te!

RUGACIUNE INAINTE DE SPOVEDANIE
Asculta-ma, Domnul meu si Ziditorul meu, asculta-ma iarasi pe mine, pacatosul si nevrednicul robul Tau, ca de multe ori Ti-am fagaduit sa-mi schimb viata mea cea rea si nicidecum nu am schimbat-o. Gresit-am, Doamne, gresit-am si cunosc greselile mele si imi pare rau ca le-am facut, si mi-e rusine sa vin inaintea fetei Tale, iesind, de atatea ori din cuvantul meu si neparasindu-ma de pacatele mele. Si ce voi sa zic pentru nemultumirea mea cea mare, si unde ma voi duce? Atatea strambatati ce am facut! Catre Tine vin, Stapanul meu mult milostive, si cad cu multa indrazneala la picioarele Tale, de vreme ce vad ca pentru pacatele mele ai primit injositoarea moarte pe cruce si chemi pe pacatosi prin Scripturile Tale catre Tine sa strigi cu gura Ta: Pe cel ce vine la Mine, nu-I voi scoate afara. Drept aceea, Doamne, primeste-ma si pe mine nevrednicul si-mi iarta toate pacatele si-mi da harul Tau si binecuvantarea Ta, pentru mare si nemasurata milostivirea Ta. Ca eu sunt foarte cait; caci am gresit inaintea Ta si am maniat bunatatea Ta cu cuvantul, cu lucrul si cu gandul, cu voie si fara de voie. Drept aceea, de astazi inainte fagaduiesc cu adevdrat, cu darul si cu ajutorul Tau, sa nu ma mai intorc la greselile mele cele dintai, alegand mal bine moartea, decat sa calc vreuna din poruncile Tale. Si hotarasc sa Te ascult si acum si pururea, si sa ma inchin numelui Tau celui sfant, dulcele men lisus, si sa Te maresc in vecii vecilor. Amin.

RUGAGUNEA PARINTILOR PENTRU FIII LOR
Doamne, Dumnezeul nostru, Cela ce cu intelepciunea Ta ai zidit pe orn si ai suflat in fata lui suflare de viata si, binceuvantandu-l, ai zis: "Cresteti si va inmultiti si umpleti pamantul," iar in Cana Galileii, prin Unul Nascut Fiul Tau, ai binecuvantat nunta si, nasterea de fii, cu multa umilinta rog marea Ta bunatate, ca neincetat sa reversi harul Tau si sa Te rnilostivesti asupra copiilor mei, pe care Tu ai binevoit sa mi-i daruiesti.
Umple-i pe ei de intelepciune si pricepere. Indreapta pasii lor pe caile omeniei, ale dreptatii, ale dragostei de oameni si ale buneicuviinte.
Ajuta-mi a cultiva in ei bunatatea si a-i face folositori lor si obstei in mijlocul careia traiesc.
Da-le lor comorile ceresti ale virtutii, care nu pier niciodata.
Nu cer pentru ei, Doamne, bogatii pamdntesti, ci Te rog daruieste-le trup sanatos si iubitor de osteneala, precum si suflet luminat si ravnitor spre tot binele, ca sa ajunga fii buni ai Sfintei noastre Biserici si vrednici cetateni ai tarii, ca de-a pururi sa se binecuvinteze numele Tau. Amin!

RUGAGUNEA SOTILOR UNUL PENTRU ALTUL
Doamne, lisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, Cela ce ne-ai invatat ca totdeauna sa ne rugam unul pentru altul, caci asa vom implini legea Ta si ne vom aratat vrednici de mila Ta, cauta cu indurare si pazeste pe sotul meu (sotia mea), pe care mi l-ai daruit (mi-ai daruit-o) si a petrece impreuna pana la moarte.
Daruiegeste sanatate si deplina intelepciune, sa-si poata implini datoridle sale dupa voia si poruncile Tale.
Fereste-l (-o) de ispitele pe care n-ar fi in stare sa le poarte. Intareste-l (-o) in dreapta credinta si in dragoste desavarsita, ca sa lucram impreuna faptele bune si sa tocmim viata noastra dupa sfintele Tale asezari si porunci.
Ca a Ta este stapanirea si puterea in veci. Amin!

RUGAGUNE PENTRU FRATI SI SURORI
Doamne, Tie ma rog, tine pe fratii mei (ori fratele meu) si surorile mele (ori sora mea) daruieste-le lor sanatate, viata lunga si darul Tau cel sfant, ca sa umble in cararile Tale si sa faca cele ce sunt dupa voia Ta cea sfanta.
Druieste-ne, Doamne, de acum pand la sfarsitul vietii sa ne iubim si sa ne cinstim unii pe altii. Caci, dupa cuantul Tau, ce este mai bun si mai frumos decat a fii fratii impreuna? Asa, Doamne, asculta rugaciunea noastra si milostiv fii noua.
Ca bun si iubitor de oameni esti si Tie marire inaltam: Tatalui si Fiului, si Sfantului Duh, acum si pururea, si in vecii vecilor. Amin!

RUGACIUNILE COPIILOR
Doamne, lisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, care ai primit pe copili ce veneau la Tine, primeste si din buzele mele, ale copilulul Tau, aceasta rugaciune de seara. Acopera-ma cu acoperamantul aripilor Tale, ca in pace sa ma culc si sa dorm. Si ma ridica, la vremea potrivita, spre slavirea Ta, ca Cela ce singur esti bun si de oameni iubitor.
Inger, lngerasul meu, ce mi te-a dat Dumnezeu, totdeauna fii cu mine si ma-nvata sa fac bine. Eu sint mic, tu fa-ma mare, eu sunt slab, tu fa-ma tare, in tot locul ma-nsoteste si de rele ma pazeste. Amin.

RUGACIUNI LA DIFERITE TREBUINTE

RUGACIUNE LA PLECAREA IN CALATORIE
Doamne, Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, Cela ce esti calea, adevarul si viata si ai calatorit impreuna cu sluga Ta Iosif impreuna si cu cei doi ucenici, care au mers la Emaus, insusi Stapane, calatoreste si cu mine robul Tau, binecuvantand calatoria mea. Trimite si mie inger pazitor ca lui Tobie, ca sa-mi fie povatuitor si pazitor si sa ma fereasca nevatamat de toata reaua intamplare. Si astfel cu pace, sanatate si buna sporire sa ma intorc intru ale mele si toata viata mea sa prosIavesc prea cinstit si de mare cuviinta numele Tau, in veci. Amin.

RUGACIUNE LA CAZ DE BOALA
Doamne, lisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, primeste smerita mea rugaciune pentru iertarea pacatelor mele si ca un indurat, cu dreapta Ta cea atotputernica stinge-mi focul ce m'a cuprins, inceteaza-mi boala si cu milostivirea Ta ridica-ma din patul durerilor, pentru slava numelui Tau. Ca Tu esti doctorul sufletelor si al trupurilor noastre si Tie slava inaltam, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

RUGACIUNE LA NECAZURI SI SUPARARI
Doamne, viforul necazurilor se ridica asupre mea si intristarile chinuitoare ma ingrozesc, dar intru Tine este toata nadejdea mea. Tu cunosti toata pricina raului ce ma bantuie. La Tine perii capului meu sint nenumarati. La Tine, deci, scap si pe Tine Te rog sa departezi de la mine orice rau pierzator de suflet si sa-mi ajuti a birui toate ispitele ce ma invaluie.
Tu esti intarirea, scaparea si izbavitorul meu, Hristoase, Dumnezeule, si Tie marire inaltam Tatalui si Fiului si Sfantului Duh. Amin.

RUGACIUNE DE MULTUMIRE PENTRU BINEFACERILE PRIMITE DE LA DUMNEZEU
Doamne, Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, Dumnezeule a toata milostivirea si indurarea, Care ai nemasurata mila, nespusa si neajunsa iubire de oameni, cazand acum catre a Ta slava, cu frica si cu cutremur, aduc Tie multumire pentru binefacerile de care m-ai invrednicit pe mine nevrednicul robul Tau. Te slavesc, Te laud si Te cant ca pe un Domn, Stapan si Facator de bine. Si iarasi cazand inaintea Ta, iti multumesc si cu smerenie ma rog nemasuratei si negraitei Tale milostiviri, ca si de acum inainte sa-mi daruiesti faceri de bine, ca sa sporesc in dragostea de Tine si de aproapele meu. lzbdveste-ma de tot raul si necazul. Dirueste-mi liniste si ma invredniceste ca in toate zilele vieti mele totdeauna multumire sa-Ti aduc si sa graiesc si sa cant cele preabune Tatalui si Fiului si Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

RUGACIUNE PENTRU RAPOSATI
Pomeneste, Doamne, pe cei ce intru nadeidea invierii si a vietii celei ce va sa fie au adormit, parinti si frati ai nostri si pe toti cei care intru crestinatate si credinta s-au savarsit, si le iert lor toate greselile pe care cu cuvantul sau cu lucrul sau cu gandul le-au savarsit si-i aseaza pe ei in locuri luminoase, in locuri cu verdeata, in locuri de odihna, de unde a fugit toata durerea, intristarea si suspinarea, unde cercetarea fetei Tale veseleste pe toti cei din veac sfintii Tai. Daruieste-le lor si noua imparatia Ta si lmpartasirea bunatatilor Tale celor negrate si vesnice si desfatarea vietii Tale celei nesfarsite si fericite. Ca Tu esti viata si invierea si odihna robilorTai adormiti, Hristoase, Dumnezeul nostru si Tie marire, inaItam cu Tatal si cu Duhul Sfant. Amin.
Cu sfintii odihneste Hristoase, sufletele robilor Tai, unde nu este durere, nici intristare, nici suspinare, ci viata fara de sfarsit.

RUGACIUNEA CREDINCIOSULUI PENTRU PATRIE
Doamne, Dumnezeul nostru, intru Tine cred si intru Tine nadajduiesc si al Tau ajutor il cer. Ia aminte, Doamne la glasul rugaciunil mele si ma miluieste dupa multimea milei Tale. Apara si pazeste, Doamne, patria noastra de toata reaua intamplare ca sub scutul Tau cel puternic sa ne zidim o tara tot mai frumoasa, in care binele, libertatea si dreptatea sa fie atotstapanitoare si pe care s-o aparam de toti vrajmasii vazuti si nevazuti. Revarsa si asupra mea milele Tale cele bogate si rna povatuieste pe calea poruncilor Tale, caci spre Tine imi indrept gandul si mintea si inima si cer ajutorul Tau in toate imprejurarile vietii mele. Apara-ma Doamne, si ma pazeste de tot raul sufletesc si trupesc, intareste-ma cu mana Ta cea atotputernica spre a-mi implini cu vrednicle si in chip desavarsit slujba care-mi este incredintata ca totdeauna cu totii sa Te binecuvantam si sa Te Iaudam in veci. Amin.

Inapoi


<Despre noi
Imagini/Icoane
Paterich
Predici
Sfaturi
Rugaciuni/Acatiste
Program liturgic
Pastorale
Ajutor pentru Biserică
Poșta electronică
Link-uri ortodoxe
F O R U M / G R O U P
Calendar ortodox
Motoare de căutare
Sf. Vasile - blog
Avizier parohial